fbpx

Het verschil tussen PAGO en PMO

De begrippen PAGO (periodieke arbeidskundig gezondheidsonderzoek) en PMO (preventief medische onderzoek) worden nog wel eens door elkaar gehaald. Mensen denken dat beide onderzoeken erg veel op elkaar lijken en dat het in feite hetzelfde is. In werkelijkheid is dit echter niet zo, er zitten namelijk enkele grote verschillen tussen de verschillende soorten onderzoeksmogelijkheden. In dit artikel zullen wij je precies laten zien wat deze verschillen precies zijn, zo weet je beter wat je van ieder onderzoek kunt verwachten.


Wat is een PMO?

Als we het hebben over een PMO dan wordt hier met name gedoeld op de gezondheidssituatie van medewerkers en de organisatie. Dit zorgt ervoor dat alle medewerker van een bepaalde organisatie weet wat er eigenlijk onder handen moet worden genomen om de arbeid gerelateerde omstandigheden onder handen te nemen. De inhoud van dit onderzoek is dan ook met name gericht op het voorkomen van deze gezondheidsrisico’s die aanwezig zijn op de werkvloer. Deze risico’s worden vastgesteld in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Voor een PMO is het van belang dat deze de risico’s in kaart zal brengen. Hiervoor wordt er onder andere gekeken naar je algemene gezondheid, inclusief de leefstijl en de mentale gesteldheid van de mensen die aan het werk zijn. Dit wordt ondersteund door fysieke metingen. Bij de PMO worden de persoonlijke gezondheidsaspecten dus meegenomen. Hier kan je denken aan leefstijl, Cholesterol, Bloedsuiker, Stress test en andere zaken van de werknemer.

En wat is een PAGO dan?

Het PAGO lijkt in feite wel een beetje op de PMO, het draait hier namelijk ook om de gezondheidsrisico’s die komen kijken bij het werk. Per functie kan een PAGO verschillen. Voor mensen op de bouw is zichtvermogen bijvoorbeeld minder belangrijk dan voor de chauffeurs. Het onderzoek zal vaak worden uitgevoerd door een bedrijfsarts. De werkgever is in principe verplicht om zijn medewerkers dit regelmatig aan te bieden. Over het algemeen zal dit minimaal elke vier jaar plaatsvinden. Enkele voorbeelden toepassingen zijn een beeldschermonderzoek bij computerwerk, een gehoortest bij mensen die in veel geluid werken en een longfunctie test bij mensen die in stoffige ruimtes werken. Deze testen zijn met name gericht op specifieke omstandigheden op de werkvloer. Door bijvoorbeeld de houding te verbeteren van de werknemers is het mogelijk om nekklachten te voorkomen. De bedrijfsarts onderzoekt dus naast de longen, oren en ogen ook de rug en ledematen van de werknemers. Zo kan de bedrijfsarts eventuele gezondheidsrisico’s en lichamelijke afwijkingen ontdekken. Je weet hoe het staat met de gezondheid van jouw werknemer en welke acties je kunt ondernemen.

Wanneer is een PAGO verplicht?

Wat niet iedereen weet is dat een PAGO mogelijk verplicht is om te laten plaatsvinden. Een periodiek gezondheidsonderzoek aanbieden aan je medewerkers is in beginsel verplicht om te laten plaatsen. Echter is het niet zo dat dit persé een PAGO moet zijn, soms is het namelijk zo dat de verplichting alleen bepaald dat het een PMO moet zijn. Hoe kan je nu zien of een PAGO verplicht is voor jouw onderneming? Kijk hiervoor naar de CAO van jullie sector er vraag het na aan mede ondernemers of aan specialisten. Waar het voor de werkgever verplicht is dit onderzoek aan te bieden, is het voor de medewerker niet verplicht om hieraan deel te nemen. De medewerker is dan ook gerechtigd om deelname te weigeren. De vraag is of dit ook echt voor zal komen, een onderzoek is namelijk ook voor de medewerker erg handig. Als er niets in de CAO is openomen dan kun je er van uitgaan dat een PAGO periodiek verplicht zal zijn gesteld voor bij jouw binnen het bedrijf.

De grootste verschillen tussen PMO en PAGO

Als het goed is begrijp je nu al beter wat het verschil is tussen een PAGO en een PMO. Een PMO is aanzienlijk breder van aard dan een PAGO. Het PAGO is enkel een onderzoek naar gezondheidsfactoren die men op de werkvloer kan aantreffen, een PMO is een stuk breder. Het kijkt naar de algemene gezondheid, inclusief leefstijl en mentale gesteldheid en maakt het mogelijk om bepaalde veranderingen door te voeren binnen het bedrijf om de gesteldheid van de werknemers te verbeteren. Het PAGO is dus niet gelijk aan een PMO, een PMO is echt een stuk uitgebreider is. Hierbij wordt het complete gezondheidsplaatje van een werknemer meegenomen in het onderzoek, iets wat voor veel bedrijven erg wenselijk is

Vitalics training 2017 12 - Het verschil tussen PAGO en PMO

Benieuwd wat een PMO voor uw bedrijf kan doen? Vraag een gratis intake aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Advies nodig?

Bel met ons

U kunt ons op werkdagen bereiken op onderstaand telefoonnummer. Onze adviseurs staan u graag te woord.

contact opnemen

U kunt u vraag ook versturen naar onderstaand e-mailadres. Wij zorgen dat u snel antwoord krijgt.

Afspraak

Komt het nu niet uit? Plan dan een (bel)afspraak in met ons via het contactformulier

Ook interessant om te lezen

Gratis Quickscan

Doe de gratis quickscan om te kijken hoe u om moet gaan met vitaliteit.

500 +
Bedrijven gingen u voor