fbpx
Vitalics v wit 730x1024 - Vitaal (thuis)werken

Actief sinds 2006 Persoonlijk Betrokken

Vitaal (thuis)werken

Maarten van Duijn is meer dan 20 jaar werkzaam als bedrijfsarts en sinds 2013 verbonden aan Mediwerk. Tijdens de spreekuren en keuringen heeft hij altijd de focus op gezondheid en lifestyle. In zijn vrije tijd is hij een fervent kitesurfer. Zodra het waait is hij op het water te vinden. Heerlijk zijn hoofd leegmaken en weer opladen. In dit artikel geeft Maarten een aantal tips om tijdens het thuiswerken toch zo vitaal mogelijk te blijven.


1. Zorg voor afwisseling in werk en houding:

Zit niet te lang achter de laptop en zorg er bijvoorbeeld voor dat je gaat staan of lopen tijdens het bellen. Pak elk half uur iets te drinken of haal even een frisse neus en loop een blokje om.

2. Zorg voor ritme en regelmaat:

Hanteer elke (werk)dag hetzelfde ritme. Sta op een vaste tijd op en bereid je voor alsof je naar kantoor gaat. Werk volgens een prioriteiten lijst, zodat je weet wat je die dag voor werkzaamheden kunt verrichten.

3. Je werkplek:

Een ergonomische werkplek is belangrijk zeker als je voor langere tijd thuis gaat werken. Besteed hier dus ook aandacht aan en let op onder andere de volgende punten:

  1. Kijkafstand tot beeldscherm (gemiddeld 70 cm).
  2. Hoek boven-onderarm is optimaal als deze 90° is.
  3. Voor de afstand van het toestenbord dient ongeveer 10 cm van de rand van het tafel/ bureaublad te worden aangehouden.
  4. De tafelhoogte is optimaal tussen de 62 tot 82 cm.
  5. Als je op je stoel zit, moeten je voeten goed op de grond staan en je benen een hoek van 90° maken.

Het voorkomt problemen en zorgt voor een betere werkhouding. Overleg eventueel met je werkgever over het gebruik van correct materiaal. Volgens de Arbowet hebben zij namelijk de plicht om te zorgen voor een goede werkplek, ook als de medewerker thuis aan het werk is.

woman in blue long sleeve shirt sitting at the table working 3767388 1 1 e1592951071790 1024x558 - Vitaal (thuis)werken

4. Werktijden:

Stop op tijd met werken. En houd in de gaten dat je niet te lang doorwerkt. Zo zorg je voor een betere balans tussen je werk- en privétijd.

5. Beweging:

Zorg er in deze tijden voor dat je ook in je privé tijd nog zoveel mogelijk beweegt en oefeningen doet. Of dit nou binnen in het huis, in de tuin of rondom het huis is. Zorg goed voor jezelf en houd jezelf vitaal. Sta stil bij je eigen gezondheid en die van anderen.

Een goede houding en een duurzaam resultaat

Goede (werk)omstandigheden dragen bij aan een goed resultaat. Dit geldt voor thuiswerkers maar ook voor medewerkers die op kantoor werken. De tips van Maarten zijn een goed begin voor een juiste werkhouding thuis.  Voor een goede werkhouding op kantoor kunnen de experts van Vitalics advies geven. Daarnaast bieden wij programma’s en ondersteuning aan om de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers te verhogen. Samen met organisaties stellen wij doelen en passen onze programma’s hierop aan. Een voorbeeld hiervan is een preventief medisch onderzoek (PMO). Door middel van een aantal testen heeft u de fysieke en mentale situatie van uw medewerkers inzichtelijk. Op basis van deze resultaten wordt een programma op maat gemaakt om dit te verbeteren.

Het resultaat hiervan is dat medewerkers zich minder vaak ziek melden, energieker voelen en duurzaam inzetbaar zijn. Zowel mentaal als fysiek een goede houding levert vitale medewerkers voor een organisatie!

Benieuwd wat een PMO voor uw bedrijf kan doen? Vraag een gratis intake aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Advies nodig?

Bel met ons

U kunt ons op werkdagen bereiken op onderstaand telefoonnummer. Onze adviseurs staan u graag te woord.

contact opnemen

U kunt u vraag ook versturen naar onderstaand e-mailadres. Wij zorgen dat u snel antwoord krijgt.

Afspraak

Komt het nu niet uit? Plan dan een (bel)afspraak in met ons via het contactformulier

Ook interessant om te lezen

Gratis Quickscan

Doe de gratis quickscan om te kijken hoe u om moet gaan met vitaliteit.

500 +
Bedrijven gingen u voor